Приватизація нерухомого майна міста Львова - виключно на електронних торгах у системі ProZorro

Впродовж 2017 року управління комунальної власності забезпечило фактичні надходження до міського бюджету в загальній сумі136601,2 тис. грн., котра включає: - 73786,6тис. грн. - від приватизації нежитлових приміщень. Це при тому, що майже понад півроку у 2017 році ( аналогічно у 2016 р) на комунальне майно було накладено арешт без можливості ним розпоряджатися,

Варто звернути увагу на те, що щорічно збільшуються надходження до міського бюджету, причому площа проданих приміщень зменшується.

                   

 

 

 

                                                       

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Так, наприклад у 2013 відчужено 8260 кв. м. на загальну суму 33,5 млн. грн; вже у 2015 році відчужено 

6805 кв м на загальну суму 76 млн. грн, у 2016 – 5891 кв м на суму 65,8 млн. грн, а у 2017 році продано 5813 кв. м на загальну суму 73,8 млн. грн.

 

 

 

 

 

Середня вартість квадратного метра також зросла з роками: у 2014становив 7,2 тис. грн, у 2015 – 11,2 тис. грн, а у 2017 році – 14,2 тис. грн за 1 кв. м.

Пріоритетом при відчуженні комунального майна є конкурентні способи, особливо якщо це стосується комерційно привабливих приміщень.

Верховною Радою України 18.01.2018 прийнято та 07 березня 2018 набув чинності ЗУ “Про приватизацію державного і комунального майна». Його основною метою є спрощення процедури приватизації та підвищення її прозорості та ефективності, а саме:

* об’єкти малої приватизації продаються виключно на електронних аукціонах

* стартова ціна об’єкта малої приватизації визначається аукціонною комісією на рівні балансової вартості об’єкта

* продаж об’єктів на аукціон здійснюється за наявності не менше двох учасників аукціону

* у разі якщо об’єкт, який пропонувався для продажу на аукціоні, не продано, проводиться повторний аукціон із зниженням стартової ціни на 50 відсотків

З метою подальшої приватизації майна територіальної громади м. Львова та наповнення міського бюджету, управлінням комунальної власності підготовлено проект ухвали «Про затвердження Положення про аукціонну комісію», який був прийнятий 17.05.2018.

До Повноважень аукціонної комісії належить розробити умови продажу об’єкта, зокрема і визначити стартову ціну.

Управлінням комунальної власності передбачено опублікування першого інформаційного повідомлення про приватизацію близько 25 об’єктів в середині червня 2018 року. Також управлінням сформовано графік проведення аукціонів до кінця 2018 року. Так, заплановано публікації  інформаційних повідомлень про приватизацію 92 об’єктів, у разі відчуження зазначених об’єктів міський бюджет орієнтовно поповниться понад 100 000 000 грн.

  Окрім того, управлінням комунальної власності за рекомендації комісії з підготовки пропозицій для надання в оренду майна територіальної громади м. Львова підготовлено проекти ухвал щодо відчуження способом аукціону ще по 33 об’єктах. По мірі прийняття зазначених проектів ухвал управління буду проведення дії щодо їх подальшого відчуження.

"Інформуємо, що  вже з середини червня 2018 року ми плануємо проводити електронні торги в системі ProZorro . Представники ProZorro запевнили нас, що до середини червня регламент системи ProZorro буде відповідати вимогам Закону України постанові Кабінетом Міністрів України.. Сподіваємось, що завдяки можливостям через систему ProZorro, а саме великій кількості потенційних покупців, що є з однією найсуттєвіщих переваг ProZorro, ціна на наше майно зростатиме та місто отримає добрі надходження до бюджету ". повідомила начальник управління комунальної власності Інна Свистун.

 

 

Категорія Приватизація